Annons
Nyheter

Nytt institut mot våldsrekrytering

Hur hindrar man att ungdomar glider in i grupper som är beredda att ta till våld för att förändra samhället? 20 års arbete i Kungälv kan ge en del av svaret. Öppenhet, dialog och långsiktighet är nyckelord.(TT)
Publicerad 14 augusti 2015

Idag invigs Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som ska arbeta för att minska rekryteringen till våldsbejakande ideologier och rörelser av alla sorter. I programmet deltar bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och förre folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Chef för det nya institutet är Christer Mattsson, som för 20 år sedan började arbeta som högstadielärare i Kungälv, norr om Göteborg. Det var strax efter att 14-årige John Hron hade mördats av unga nazister utanför Kungälv.

Annons

Hans uppdrag blev att jobba med elever som fanns i, eller var på väg till, kretsar som använde våld. Det kom att kallas Toleransprojektet, och drivs nu av kommunen och stiftelsen Teskedsorden, där Lars Leijonborg sitter i styrelsen. Ett 20-tal kommuner har tagit efter.

Vit makt och jihadister

Fokus låg från början på vit makt-miljön.

””

Sedan anpassades metodiken för att hindra att ungdomar ansluter sig till kriminella gäng. Och nu arbetar man med en ny anpassning, mot jihadistmiljöer.

””

De sätts i grupper ihop med högpresterande socialt starka elever och har undervisning tillsammans en dag varannan vecka. På schemat står främst svenska, historia och religion.

Enligt Mattsson har det inte varit svårt att få med ungdomarna. Men man måste vara öppen med varför en viss elev blir kontaktad. Annars går det inte att bygga upp ett förtroende.

Ställer frågor

Pedagogiken utgår ifrån att så tvivel genom dialog, i stället för att slå fast vad som är rätt eller fel.

””
””

Samtidigt får de högpresterande fundera över sin egen intolerans mot dem i riskzonen, som inte är vana att bli lyssnade på.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons