Annons
Nyheter

Nytt klimatmål kritiseras

Miljömålsberedningen föreslår att det svenska klimatmålet om nettoutsläpp tidigareläggs från 2050 till 2045. Men förslaget kritiseras som otillräckligt av Naturskyddsföreningen. Föreningens generalsekreterare Svante Axelsson anser att Sverige bör kunna vara nära nollutsläpp betydligt tidigare.(TT)
Publicerad 10 februari 2016

Föreningens generalsekreterare Svante Axelsson anser att Sverige bör kunna vara nära nollutsläpp betydligt tidigare.

””

Axelsson är också kritisk till att beredningen föreslår att delar av de svenska utsläppsminskningarna ska göras utomlands.

Annons

Beredningens förslag, som presenterades på Dagens Nyheters debattsida på onsdagen, är en blocköverskridande överenskommelse. I beredningen ingår alla riksdagspartier utom SD.

Förslaget om nollutsläpp innebär i praktiken att Sverige ska ha minskat växthusgasutsläppen 2045 med minst 85 procent jämfört med 1990.

"Kompromiss"

Beredningen vill också införa en klimatlag och inrätta ett klimatpolitiskt råd. Dessutom föreslås att regeringen årligen redovisar sitt klimatarbete och vart fjärde år lägger fram en klimatpolitisk handlingsplan.

Svante Axelsson säger att det är uppenbart att de sju politiska partierna i beredningen inte har haft lätt att enas.

””

Axelsson är bekymrad över att det inte finns klart uttryckt i förslaget att det nya målet kan revideras med tiden.

””

"Krävande process"

Johan Hultberg, ledamot för Moderaterna i beredningen, håller med om att det delvis varit svårt för alla partierna att kunna enas om det nya målet.

””

Han säger att förslaget förutsätter att övriga Europa också ställer om sina samhällen.

””

Han säger också att Moderaterna är bekymrade över regeringens kärnkraftspolitik.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons