Annons
Nyheter

Svåra utmaningar väntar MP-språkrör

Miljöpartiet har valt ett nytt språkrörspar för att leda partiet ur krisen. De ställs snart på prov när nya svåra frågor ska hanteras. Som väntat blev partikongressens språkrörsval odramatiskt.(TT)
Publicerad 13 maj 2016

Som väntat blev partikongressens språkrörsval odramatiskt. Det fanns inga seriösa motkandidater till Gustav Fridolin och Isabella Lövin, som tar över efter Åsa Romson.

Fridolin fick 200 av 263 möjliga röster. Ett svagare stöd än i tidigare års språkrörsval, och också svagare än Isabella Lövins 229 röster.

””
Annons

Nystart i partiet

Nu pratas det om nystart i partiet, men det räcker inte att välja ett nytt språkrörspar, säger Isabella Lövin.

””

Det nya ledarparet måste nu återskapa förtroendet för partiets ledning som kritiserats för att ägna sig åt toppstyrning och för att ha hanterat de senaste veckornas kris på ett uselt sätt.

Kritiken handlar bland annat om hur Fridolin uttalat sig om den nu avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khan som inte vill ta kvinnor i hand och hur han agerade då förre bostadsministern Mehmet Kaplan fick sluta på grund av sina islamistkontakter. Turbulensen kring Khan och Kaplan har också skapat oklarhet om partiets grundläggande värderingar, till exempel när det gäller jämställdhet.

Turbulensen på riksplanet har varit så exceptionell att den även påverkat på lokal nivå. Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, vill därför att den nya partiledningen skapar arbetsro.

””

Stå upp

Men det finns också krav på att partiledningen tar ansvar för de kompromisser som görs i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

””

Språkrörsparet ställs snart inför nya prov. Vänsterpartiet anklagar till exempel MP för att lägga sig platt för S genom att inte kämpa för att stoppa Vattenfalls försäljning av sina tyska kolgruvor. Även rättsliga experter hävdar att regeringen skulle kunna stoppa affären om den bara ville.

Ännu besvärligare är regeringens åtstramningar av migrationspolitiken. MP vill återgå till den gamla, mer generösa flyktingmottagningen så fort som möjligt.

””

Löfven gratulerar

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) skickade en hälsning till Åsa Romsons nyvalda ersättare under sitt statsbesök i USA.

””

Samtidigt lovade statsministern besked om regeringsombildningen inom några veckor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons