Annons
Nyheter

ÖB: Ingen tvekan att mer pengar behövs

Medan politikerna i försvarsgruppen har kört fast om Försvarsmaktens budget säger överbefälhavaren Micael Bydén att försvarsförmågan tveklöst sviktar på längre sikt om det inte blir mer pengar. I en TT-intervju tror han ändå att kassan snart fylls på.(TT)
Publicerad 5 juli 2017
””

ÖB har begärt 6,5 miljarder kronor i höjda anslag för 2018-2020 för att nå upp till den inriktning riksdagen beslutat om till och med 2020. Därtill kommer en hemlig summa mot brister som Försvarsmakten inte vill avslöja.

En ny anslagshöjning kan komma redan i höstens statsbudget för 2018. Regeringen och de tre borgerliga partierna i försvarsgruppen, som står bakom den försvarspolitiska inriktningen, förhandlar nu om nästa års anslag men enligt olika medieuppgifter kan de inte enas. Nio miljarder kronor behövs enligt uppgift till Försvarsmakten och en miljard till de civila myndigheter som ska börja bygga upp ett totalförsvar för krig.

Annons

Surt efter

Bydén vill inte bekräfta några summor, och betonar att han inte ställer några krav.

””

Han understryker också flera gånger att det inte är någon tvekan om att surt kommer efter om det inte klirrar in pengar, till bland annat mer personal, materiel och kvalificerade övningar.

””
””

"Är planen"

Han pekar också på att Försvarsmakten gör allt för att smidigt och snabbt lösa sina uppgifter. Där ingår bland annat att återetablera sig på Gotland tidigare än vad som först var planerat, att ha aktiva utlandsstyrkor, samarbeta med en lång rad andra aktörer samt att bidra till att bygga upp totalförsvaret.

Men Bydén säger också att Försvarsmakten under några år har skjutit på investeringar och skalat av det som inte för dagen är absolut nödvändigt, och att det ger god effekt till 2020.

””

TT: Och vad händer om du inte får pengarna?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons