Annons
Nyheter

Obama och Löfven enade mot Ryssland

Rysslands ökade militära aktivitet kring Östersjön oroar USA och Norden på toppmötet i Vita Huset. Men ett svenskt medlemskap i Nato skulle riskera att öka spänningarna, enligt utrikesminister Margot Wallström.(TT)
Publicerad 13 maj 2016
””

Hon säger att Sverige inte ska bidra till att eskalera spänningarna och göra dem värre.

””

Efter mötet mellan de nordiska och amerikanska ledarna uttalade både Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama oro över Rysslands ökade millitära närvaro i Östersjön.

””
Annons

Hans regering betraktar Norden som en helhet med allierade, trots att Sverige och Finland inte är med i Nato. De båda är så nära Nato det går utan att vara medlemmar, anser amerikanerna.

Medlemskap inte nödvändigt

Stefan Löfven menar att USA inte har några problem med att Sverige är utanför Nato.

””
””

Wallström anser att medlemskap inte skulle öka Sveriges säkerhet.

””

Utbyte av lovord

Toppmötet och luncherna och middagen präglades av en massa lovord från båda håll.

Gemensamt ska de arbeta för ett ökat globalt ansvar i flyktingfrågan, samarbeta kring handel, tillväxt som skapar jobb och jämlikhet.

””

Obama sade att mötet nästan gått för bra

””

Obama: Abba och Pippi

Innan toppmötet anlände de nordiska regeringscheferna och utrikesministrarna till Vita huset en efter en i bil under pomp och ståt. Barack Obama talade sedan gott om gästerna och flyktingpolitik.

””
Annons

I sitt anförande nämnde Obama den stora invandringen från Norden till USA och sade att nordiska ättlingar kommit med bland annat stickade tröjor, dalahästar och lutfisk.

””

Stefan Löfven, på premiärbesök i Vita huset, var mycket nöjd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons