Annons
Nyheter

"Allvarligt läge" enligt Kinberg Batra

Moderaterna rasar, Centern, SD och S ökar i SCB:s partisympatiundersökning. M får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna. Läget är allvarligt, enligt M.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

I ett inlägg från partiet på Moderatledaren Anna Kinberg Batras konto på Instagram sägs det att "utvecklingen måste vända".

"Vi måste vara ödmjuka inför att svenska folket inte känner tillräckligt förtroende för Moderaterna", skriver partiet.

Annons

Moderaternas 18,1 procent är ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent.

Moderaternas minskning är statistiskt säkerställd både jämfört med november 2016 och jämfört med riksdagsvalet 2014, då partiet fick 23,3 procent. Partiet tappar mest till gruppen "vet ej" och Centerpartiet.

Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november. Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

Allianspartierna får i mätningen sammanlagt 37,6 procent, medan regeringspartierna S och MP får 35,6 procent. Men med stöd av Vänsterpartiet har regeringen ett väljarstöd på 41,9 procent.

Bekräftar ras

Mätningen bekräftar det ras för Moderaterna som flera andra opinionsmätningar har pekat på under våren. I det krisläge som råder har även partiledarfrågan börjat diskuteras. Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att Anna Kinberg Batra ska avgå.

Enligt partisekreteraren Tomas Tobé sitter Kinberg Batra säkert:

””

På frågan om hur stort ansvar Anna Kinberg Batra har för det minskade stödet, säger Tobé:

””

Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.

"Glädjande"

””
Annons

TT: Är ni rädda för att M stänger dörren till er om raset fortsätter för M?

””

"Jättenöjda"

Centerpartiet får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november. Centerpartiet får väljare från framför allt M.

””

Han tror att det spelar in att Centern tagit avstånd från samarbete med SD och att Annie Lööfs arbete som partiledare spelar stor roll.

””

KD under spärren

Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent. Kristdemokraterna är dock kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent. Liberalerna får oförändrat 5 procent. Övriga, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.

SCB:s mätning av opinionsläget är den största som görs i Sverige och kommer två gånger per år. Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag. Drygt hälften har svarat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons