Annons
Nyheter

Offren vittnar om lastbilens färd

Fler målsägare ska i dag möta terroråtalade Rakhmat Akilov i rätten för att berätta om sina upplevelser från dådet på Drottninggatan. När förhören med offren i går inleddes stod det klart att Akilov nekar till mordförsök i flera av fallen.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Rätten fortsätter i dag att bit för bit följa färden längs med Drottninggatan, och gå igenom vad som hände. En kvinna som befann sig alldeles intill där de två dödsoffren, två kvinnor från Västsverige, träffades av lastbilen är först ut att förhöras. Hon befann sig alldeles i hörnet Drottninggatan och Barnhusgatan, strax utanför butiken Carat.

””

"Kastar mig"

Annons

Hon såg hur båda kvinnorna träffades av lastbilen.

””

Åklagaren Hans Ihrman frågar henne vad som hade hänt om hon inte hade flyttat på sig.

””
””
””

Mordförsök?

Akilovs försvarare Johan Eriksson frågar om fler detaljer kring var kvinnan egentligen befann sig. Han hänvisar till en övervakningsfilm som visar att hon står på en annan plats än den hon själv minns.

Det här är ett exempel på vad förhandlingen framöver kommer att handla om - hur nära befann sig målsägarna lastbilen, och var de verkligen utsatta för ett mordförsök?

Åklagaren anser att totalt femton personer i det område man går igenom i dag, zon B, var mycket nära att träffas, och därför ska ses som utsatta för försök till mord.

Det är dock något som försvaret inte håller med om, och Akilov nekar till detta i flera fall. Även om hans advokat kan ha förståelse för att målsägare kan ha upplevt det som att de var nära att dö är det en annan sak att ta ställning till vad som är ett mordförsök rent juridiskt.

Det är en "nöt för tingsrätten att knäcka", sade Eriksson vid en pressträff efter gårdagens förhandling. Han påpekade också att det inte finns många liknande rättsfall att luta sig mot.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons