Annons
Nyheter

Ohlsson utmanar Björklund som L-ledare

Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om posten som partiledare för Liberalerna. Vinner hon inte striden lämnar hon partiet, meddelar hon i SVT Aktuellt.(TT)
Publicerad 1 juni 2017
””

Därmed tar hon en öppen strid med Jan Björklund om att leda Liberalerna.

Många uppfattar Liberalerna som att det har blivit ett hårdare parti de senaste åren, tror Birgitta Ohlsson som i stället vill ha mer "raka rör och mer socialliberala inslag".

””
Annons

Starkt stöd för Björklund

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ser en fara med att partiet med 15 månader kvar till valet tvingas ägna ett halvår framöver åt interna diskussioner.

"Vi behöver i stället använda all kraft till att prata med väljare och att presentera vår politik" skriver hon i ett uttalande till TT.

"Min bedömning är att partiets stöd för Jan Björklund är starkt. Det är min övertygelse att den politiska förnyelse som partiet nu genomgår under Jan Björklunds ledning har en rejäl chans att leda till valframgång. Jans politiska tyngd och stora erfarenhet är en viktig fördel jämfört med övriga partiledare", skriver hon.

Spelar ett högt spel

Den oväntade utmaningen från Ohlsson ska ses som att hon har gjort bedömningen att det är "nu eller aldrig", menar Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

””

Om stödet för Ohlsson är tillräckligt stort är svårt att säga, anser Svend Dahl. Han pekar på att det i höstas, när det spekulerades i frågan, stod klart att hon inte hade stöd som räckte för att ta över partiledarposten.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, vill inte heller spekulera i hur starkt stöd Birgitta Ohlsson kan tänkas ha.

””

Vill inte lämna

I november har Liberalerna landsmöte och i teorin skulle Björklund kunna tvingas bort som partiledare då - om inte ett uppenbart bristande stöd gör att han innan dess har avgått självmant.

Annons

Svend Dahl tror dock inte på ett snabbt partiledarbyte, men konstaterar att oväntade saker kan ske.

””

Det har varit tydligt att Jan Björklund inte vill lämna partiledarposten - och det har tidigare spekulerats i varför, noterar Madestam.

””

Tidigare på torsdagen - innan Ohlssons besked - sade Jan Björklund till TT att han bedömer att han har ett starkt stöd i partiet, även om det inte är hundraprocentigt.

””

"Då lämnar jag"

Birgitta Ohlsson har meddelat riksdagsgruppen och Björklund själv sitt beslut. När hon i Aktuellt får frågan om vad hon gör om utmaningen mot Björklund misslyckas svarar Birgitta Ohlsson:

””
””

Den senaste tiden har flera av Liberalernas lokalavdelningar krävt förnyelse i partiet och under dagen har en rad L-företrädare i landet uttryckt missnöje med Jan Björklund som partiledare och i stället ställt sig bakom Birgitta Ohlsson.

Styrelsen för Liberalerna i Skåne meddelar dock att den har fortsatt fullt förtroende för Jan Björklund.

"Vi ser att han är den som är bäst lämpad att leda partiet till framgång i valet 2018 och nominerar därför Jan. Detta står klart efter kvällens styrelsemöte", heter det i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons