Annons
Nyheter

Okänd jättekoloni med pingviner upptäckt

En tidigare okänd jättekoloni med 1,5 miljoner adéliepingviner har hittats i Antarktis. Kolonin är belägen på en ögrupp, Danger Islands, utanför Antarktiska halvöns nordspets i västra delen av kontinenten. Den upptäcktes med hjälp av satellitbilder.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

Forskarna, som presenterar upptäckten i Scientific Reports, kunde beräkna antalet fåglar till 751 527 häckande par.

I hela övriga delen av Antarktiska halvön med omgivningar häckar 606 000 par adéliepingviner. I ett slag har alltså områdets population av arten mer än fördubblats.

Annons

Jättekolonin innebär också att världspopulationen av arten, som hittills har uppskattats till 7,5 miljoner individer, har ökat med 20 procent.

Att en så enorm ansamling av fåglar har kunnat förbli okänd är onekligen märkligt. Men Danger Islands ligger mycket otillgängligt och de omgivande vattnen är farliga med mycket is vilket gör det svårt att ta sig fram med båt även på sommaren.

För fyra år sedan upptäckte dock forskarna stora fläckar med guano, fågelspillning, på satellitbilder, och när forskarna kom dit fann de hundratusentals pingviner. Kolonin räknades sedan med hjälp av en så kallad quadcopter, en typ av drönare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons