Annons
Nyheter

Omöjligt förhindra alla brott

Hur står det till med säkerheten i svenska varuhus och butiker? Dådet på Ikea i Västerås sätter frågan i fokus. - Att skydda sig mot alla typer av händelser är omöjligt, säger Per Geijer, säkerhetsansvarig vid Svensk Handel. Det pågår ett konstant utvecklingsarbete med säkerhetsfrågor inom handeln.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

Det pågår ett konstant utvecklingsarbete med säkerhetsfrågor inom handeln. Kameraövervakning, larm och utbildning av personal förbättras och utvecklas. Enligt Per Geijer går säkerhetsarbetet hand i hand med brottsligheten.

””

Rutiner ses över

Annons

Även enskilda händelser som mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003, självmordsbombaren på Drottninggatan i Stockholm 2010 och skjutningen vid ett köpcentrum i Nairobi 2013 där 59 dödades och 175 skadades, påverkar säkerhetsarbetet på så sätt att rutiner ses över och förbättras.

””

Han anser man bör vara försiktig med att dra förhastade slutsatser kring enskilda exceptionella händelser, som måndagens knivmord på Ikea. Och enligt honom går det inte att försäkra sig mot allt.

””

Beväpning ingen lösning

Att beväpna de vakter som i dag patrullerar landets butiker skulle enligt honom endast trappa upp våldsanvändningen.

””

På Ikea ser man allvarligt på händelsen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons