Annons
Nyheter

Oskyldiga hängs ut av grannar på nätet

Digital grannsamverkan är en växande trend. Men falska rykten på nätet kan orsaka verklig skada. Glasmästaren Henrik Sjösvall hängdes ut som misstänkt inbrottstjuv efter att ha hämtat verktyg han glömt hos en kund. - Jag kände mig otroligt utpekad, säger han.(TT)
Publicerad 1 juli 2017

Ryktesspridning har existerat i alla tider. Men om rykten förr fortplantades från person till person kan de i dag spridas till tusentals genom ett enkelt musklick. Det blev glasmästaren Henrik Sjösvall i Töreboda varse när han strax innan midsommar levererade glas till en kund.

Kunden i fråga var en norrman som ännu inte flyttat in i sitt sommarhus. När Henrik Sjösvall och kunden mejlat om varandra några gånger började det bli trångt i verkstaden. Glasmästaren bestämde sig för att leverera de beställda varorna. Han hade fått larmkoderna och resonerade att kunden säkert skulle anlända lagom till midsommar.

””
Annons

Besöket resulterade i bilspår på tomten. Vad som därefter skedde är ett typexempel på hur ryktesspridningen går till i den digitala tidsåldern.

"Otroligt utpekad"

Beställarens hustru och barn, som inte kände till glasleveransen, anlände till sommarhuset och reagerade på bilspåren. Familjen hade installerat en övervakningskamera på tomten och i denna fanns bilder på den vardagsklädde glasmästaren och dennes omärkta firmabil. Bilderna mejlades till några grannar och en av grannarna valde att posta dem på Facebook. I inlägget målades Henrik Sjösvall ut som misstänkt inbrottstjuv.

Den intet ont anande glasmästaren uppmärksammades på inlägget av en bekant. Då hade det delats över 1 900 gånger.

””

Växande trend

Traditionell grannsamverkan har dokumenterade brottsförebyggande effekter. Inom polisen betraktas dock den digitala varianten som mer bekymmersam.

””

Undervakning

Agneta Mallén är doktor i sociologi vid Lunds universitet och forskar om lokala trygghetsskapande strategier och det som ibland kallas "undervakning", bland annat hur medborgare utbyter information i brottsbekämpande syfte.

””

Undersökningar från Brottsförebyggande rådet visar att känslan av otrygghet har ökat. Det medför, i kombination med den nya teknikens möjligheter, också en ökad risk för integritetskränkningar.

””

Blev rentvådd

Annons

Henrik Sjösvall lyckades till sist rentvå sitt namn. Han är inte upprörd på de som spridit bilderna där han pekades ut som misstänkt, men menar att medvetenheten om riskerna behöver öka.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons