Annons
Nyheter

Ost och skinka från Italien var fejk

Ett matfusk har upptäckts i Sundsvall. Ost och skinka som påstods vara parmesanost och parmaskinka visade sig inte vara det, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland. Dessutom innehöll en "italiensk" hamburgare kött från Storbritannien.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Ett matfusk har upptäckts i Sundsvall. Ost och skinka som påstods vara parmesanost och parmaskinka visade sig inte vara det, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland. Dessutom innehöll en "italiensk" hamburgare kött från Storbritannien.

De falska beteckningarna upptäcktes i förra veckan på en kringresande italiensk matmarknad, när miljökontoret gjorde oanmälda inspektioner. Inspektörerna översåg att handlarna ändrade märkningarna på plats, annars hade de riskerat saluförbud. Rapporten från inspektionerna har skickats vidare till de andra kommunerna i Sverige som marknaden ska besöka.

Annons

Både parmesanost och parmaskinka har skyddad ursprungsbeteckning och för att mat ska få kallas så måste den tillverkas på särskilda sätt i vissa italienska distrikt. I Sverige har exempelvis Kalixlöjrom och brödet Upplandskubb sådan beteckning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons