Annons
Nyheter

Otäck fästing sprider köttallergi

Fästingbett kan orsaka allergi mot kött - och för de drabbade finns inget botemedel. I Sverige har runt 300 personer fått diagnosen för allergin som kan leda till allt från magont till dödlig allergisk chock. Fästingar kan sprida kolhydraten alfa-gal som kan ge upphov till födoämnesallergin.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Fästingar kan sprida kolhydraten alfa-gal som kan ge upphov till födoämnesallergin. En svensk forskargrupp har visat att alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal.

””

Okänd diagnos

Annons

Kidde Rydholm fick diagnosen köttallergi 2012. Då hade hon varit allergisk i några år, och själv konstaterat att anfallen kom när hon ätit kött. Hon hade tur. Diagnosen köttallergi blev godkänd 2009 och det är långt i från alla läkare som känner till den.

””

Köttallergi är också ett lite missvisande namn.

””

Kidde Rydholm är aktiv i en Facebook-grupp för köttallergiker och säger att det finns runt 300 diagnostiserade i Sverige. Hon tror att mörkertalet är stort, dels på grund av okunskapen, men också för att allergin är fördröjd och att man inte nödvändigtvis får en reaktion varje gång.

””

"Hela ansiktet svullnar upp"

Själv är Kidde Rydholm ganska lindrigt drabbad. Hon kan gå på restauranger där det serveras kött och har inga problem med mat som tillagats i pannor och kastruller där det tidigare varit kött. Trots det får hon en kraftig reaktion när allergin bryter ut.

””

Andra har det betydligt värre.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons