Annons
Nyheter

Ovanligt hög risk för stor vårflod

Risken för höga vattenflöden när snön smälter är ovanligt hög på grund av stora mängder snö i södra Norrland. Nu töms vattenmagasinen mer än vanligt för att kunna ta emot smältvattnet. - Det blir sannolikt en större vårflod än ett normalår, säger Göran Lindström, vakthavande hydrolog på SMHI.(TT)
Publicerad 12 mars 2018
””

Dalarnas län och Norrlandskusten upp till Örnsköldsvik har ovanligt stora mängder snö och delar av Götaland har ovanligt stora mängder snö för årstiden.

””

Men våren ser inte ut att komma till Norrland de närmsta tio dagarna så hur snabbt värmen kommer är för tidigt att säga, enligt SMHI.

Annons

För vattenmagasinen innebär den stora volymen snö att de behöver tömmas mer än vanligt oavsett avsmältningstakt, enligt energiföretaget Fortum.

"En del sjöar kommer upplevas som "rekordlåga" innan vårfloden startar, det är dock en förutsättning för att minska riskerna för skador i samband med vårfloden och det enligt de tillstånd som finns", skriver Claes Kjörk, ansvarig för samordning av vattenreglering på Fortum, i ett pressmeddelande.

Dalälvens, Klarälvens, Norsälvens, Gullälvens och Byälvens tillrinningsområden har ovanligt mycket snö.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons