Annons
Nyheter

Sexton punkter mot terrorism

Regeringen och Alliansen har nått en överenskommelse om nya åtgärder mot terrorism. Företrädarna för partierna har under förmiddagen haft möte och kommer vid en gemensam pressträff klockan 13 att presentera de åtgärder man kommit överens om. Överenskommelsen uppges bestå av sju sidor och ha 16 punkter.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Företrädarna för partierna har under förmiddagen haft möte och kommer vid en gemensam pressträff klockan 13 att presentera de åtgärder man kommit överens om.

Överenskommelsen uppges bestå av sju sidor och ha 16 punkter. Dokumentet nämner de flesta av de förslag som partierna förde fram när samtalen inleddes i slutet av april. Då fanns ett tiotal förslag från regeringen och de fyra borgerliga partierna på bordet.

Annons

Skärpta straff

Regeringen har redan beslutat att utreda att kriminalisera att delta i eller på annat sätt stödja en terroristorganisation. En sådan lagskärpning vill även de borgerliga partierna se. Moderaterna har också bland annat drivit skärpta straff för brott med terrorismkoppling, ökad kameraövervakning av offentliga platser och att ge Säpo tillgång till signalspaning parallellt med att förundersökning om brott pågår.

Miljöpartiet har lyft ett förslag om att använda elektronisk fotboja på säkerhetsrisker som har utvisningsbeslut, men som inte kan utvisas av olika skäl. Kristdemokraterna (KD) har fört fram ett liknande förslag, men som skulle kunna omfatta även andra personer med utvisningsbeslut som befaras försöka gå under jorden. Överenskommelsen uppges omfatta skärpt inre utlänningskontroll.

Flera platser

KD och M vill också fördubbla polisens nationella insatsstyrka så att den kan hantera terrordåd som sker på flera platser samtidigt.

Fler partier vill lätta på sekretessregler för att öka informationsutbyte mellan myndigheter, Säpo och polisen. Det finns även krav från fler håll på mer resurser till polisen och till FRA och till den militära underrättelsetjänsten, Must.

Vid pressträffen medverkar inrikesminister Anders Ygeman, Beatrice Ask (M), Annika Hirvonen Falk (MP), Johan Hedin (C), Roger Haddad (L) och Andreas Carlson (KD) enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons