Annons
Nyheter

Parasit gör livet surt för ekarna

Ekarna i Mellansverige och delar av Sydsverige har drabbats av ett svårt angrepp av en liten parasit, den snedstreckade ekstyltmalen. Bladen på träden vitnar och dör, vilket gjort många människor oroade. Men experterna ger lugnande besked, nya löv kommer att växa ut inom några veckor.(TT)
Publicerad 12 juni 2018
””

Ekstyltmalen är en mycket liten nattfjäril, med en vingbredd på cirka åtta millimeter. Dess larver tar sig in i ekens blad och suger upp växtsaften inuti bladen. Som ett resultat vissnar bladen och dör. Hela trädet skiftar då färg från grönt till grått.

I år har utbrott noterats på många ställen i Sörmland och Uppland, inklusive Stockholm, men även på Öland och vissa platser i Västsverige. Oroade människor har hört av sig till kommunerna eller till Riksmuseet.

Annons

Uppskattas av parasiter

Experterna är dock inte oroade. De påpekar att eken är det träd i Sverige som har flest parasiter. Någon form av angrepp äger rum varje år.

””

Varför årets angrepp blivit så omfattande är oklart. Ekstyltmalens största fiender är olika parasitsteklar som lägger sina ägg inuti malarna.

Steklar och fåglar

””

Lars-Åke Janzon misstänker att malarna kan ha gynnats av de höga temperaturerna den här våren.

””

Han påpekar samtidigt att många av malarna troligen blir uppätna:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons