Annons
Nyheter

Pendlarna i blickfånget för järnvägssatsning

Pendlarna står i fokus när regeringen presenterade sin satsning på en ny järnväg mellan Göteborg och Borås. Även Göteborgs hamn får extra pengar för att göra hamnen mer konkurrenskraftig. Planen är att bygget ska sätta igång 2024 och regeringen avsätter 3,8 miljarder för ändamålet.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

Planen är att bygget ska sätta igång 2024 och regeringen avsätter 3,8 miljarder för ändamålet. Det berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) på en pressträff i Göteborg på lördagen.

””

Cirka 30 miljarder

Annons

Satsningen är en del av den nationella planen för infrastruktur. Den totala kostnaden för järnvägen mellan Göteborg och Borås beräknas landa på omkring 30 miljarder kronor. Tomas Eneroth säger att de regeringspengar som aviserats på lördagen ska fungera som en viktig start för de fortsatta finansieringsdiskussionerna.

I höstas meddelade Trafikverkat att man hade valt att prioritera bort en ny järnväg mellan Göteborg och Borås till följd av resursbrist. Men regeringen lyfter nu alltså in den västsvenska sträckan i den nya infrastrukturplanen.

””

Satsning på hamnen

Förutom järnvägen presenterade regeringen även en satsning på Göteborgs hamn, där 1,25 miljarder avsätts i den nationella planen för att utöka hamnens kapacitet och ge möjlighet till farledsfördjupning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons