Annons
Nyheter
Per Westerberg (M) har valts att fortsätta som riksdagens talman.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010
Per Westerberg (M), riksdagens talman.
Per Westerberg (M), riksdagens talman.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Riksdagens vice ålderspresident Mona Sahlin (S) bekräftade inför ledamöterna, när rösträkningen var klar, att Per Westerberg (M) valts med 194 röster mot 153 för Socialdemokraternas kandidat Kent Härstedt.

Riksdagen valde med acklamation socialdemokraten Susanne Eberstein till vice talman.

Annons

När riksdagen skulle utse andre vice talman gick Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder upp i talarstolen för att föra fram partiets ledamot Mikael Jansson som utmanare till Miljöpartiets Ulf Holm.

Söder uppgav att det "tredje största blocket" bör få tillsätta den posten.

– Vi är Sveriges tredje politiska block, Sverigeblocket, sade Söder och begärde rösträkning.

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder bekräftade senare att SD lagt sin röst på Westerberg, med hänvisning till att det största politiska blocket också bör få utse talman.

Söder tycker inte att man lagt sig för de borgerliga genom att släppa kravet på att få andre vice talmansposten.

– Vi sätter oss inte i knät på vare sig det borgerliga eller det socialistiska blocket, säger han.

– Men vi är inte här för att skapa politiskt kaos. Vi vill vara ansvarsfulla.

TT: Innebär detta att ni kommer att ligga lågt under hösten i andra frågor?

– Absolut inte. Vi kommer att följa vår politik.

Röstsiffrorna 194–153 visar att en ledamot från den rödgröna oppositionen måste ha röstat på alliansens kandidat Per Westerberg (M). Allianspartierna har 173 ledamöter och Sverigedemokraterna 20 ledamöter i riksdagen, vilket skulle ha gett 193 röster.

Annons

En av ledamöterna, Vänsterpartiets Christina Larsen, missade att rösta i talmansvalet för att hon lämnade kammaren för att gå på toaletten.

– Det var en riktigt klantig miss första dagen på jobbet, sådant som inte får hända, säger Larsen.

Hon försökte dock springande ta sig fram till valurnan, men då var det för sent.

– Det var ett spännande val, som också markerar att vi leds av en minoritetsregering. Vi har en för Sveriges riksdag unik situation under fyra år, och jag ser fram emot hur statsministern kommer att analysera och använda sin minoritetsroll, sade Mona Sahlin till TT.

Hon avfärdade kritiken från de borgerliga att Socialdemokraterna lanserade en egen talmanskandidat.

– Det här var inget spektakel. Det var ett val mellan två talmanskandidater, precis som det var 2006 och som det säkert kommer vara efter valet 2014. Vi har alltid lagt fram det förslag till talman som vi tror på, sade Sahlin.

– Sverigedemokraterna är nu inne i riksdagen och jag kommer som oppositionsledare aldrig ta hänsyn till hur de röstar, jag kommer aldrig att efterfråga deras röster eller att samarbeta eller förhandla med dem.

– Men om vi inte ska kunna lägga ett enda förslag därför att de sitter mitt emellan blocken, då kan vi lika gärna lägga ned oppositionsarbetet i fyra år. Det är den som sagt att han ska leda en minoritetsregering, nämligen Fredrik Reinfeldt, som har att svara på hur en minoritetsregering ska kunna agera i riksdagen, sade Sahlin.

Fakta: Talmannens uppdrag

Talmannen är den som leder riksdagens arbete och företräder riksdagen i olika sammanhang. Det är också talmannen som har huvudansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs.

Talmannen – den högsta post någon kan väljas till i Sverige – leder även förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägger fram förslag till ny statsminister.

Källa: Riksdagen (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons