Annons
Nyheter

Polisen varnar för våg av bluff-döva

Från flera håll i landet får polisen anmälningar om personer som utger sig för att vara döva och efterfrågar underskrifter eller pengar. - Det behövs en strategi för att stoppa det, säger företrädare för Sveriges dövas riksförbund.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

De som utger sig för att vara döva eller samla in pengar till döva står oftast utanför köpcentrum eller på gågator och torg i närheten av en bankomat men ska även i flera fall ha knackat dörr, enligt uppgifter i Metro.

””

Lätta lura

Annons

Av rapporterna framgår att bedragarna ofta närmar sig personer som de tror är lätta att lura. Det har även hänt att de följt med folk till bankomaten, sett koden personen slagit och sedan stulit kortet. I förra veckan blev en handikappad kvinna i en kranskommun till Stockholm rånad på en stor summa pengar av en av "insamlarna".

””

De senaste anmälningarna har kommit från centrala Piteå där en patrull i fredags tog in två personer till förhör.

””

Det är inte olagligt att samla in pengar men det är fråga om bedrägeri om pengarna inte går dit det är tänkt. Det kan också bli fråga om ofredande om människor varit efterhängsna och påträngande.

Funnits länge

De senaste två månaderna har bedragare anmälts i Linköping, Stockholm, Sundbyberg, Piteå, Örnsköldsvik och Haninge.

Men fenomenet är inte nytt. Redan 2013 varnade Sveriges dövas riksförbund (SDR) på sin hemsida om bedragare som utgav sig komma från en organisation för döva. Då hade problemet funnits i flera år och sedan dess har problemet fortsatt att öka.

””

De tycker det är viktigt att polisen tar det som händer på allvar och önskar att polisen kunde göra mer när det kom till att ta emot och följa upp anmälningar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons