Annons
Nyheter

Polisen varnar för bluffinsamlingar

Växjö, Hässleholm, Örebro och Falkenberg - det är bara några av alla orter som drabbats av bluffinsamlingar i sommar. Enligt polisen handlar det om kringresande som försöker lura människor på pengar genom att utge sig för att vara döva.(TT)
Publicerad 2 augusti 2015
””

En ung kvinna i Falkenberg uppger att hon i samband med en namninsamling mer eller mindre tvingades hämta ut pengar från bankomaten. Det är bara ett exempel på den senaste tidens larm om falska insamlingar runt om i landet.

"Ofta påstridiga"

””
Annons

Bluffinsamlingarna är inget nytt fenomen, enligt Hallandspolisen som nyligen förhört två av dem som misstänks ligga bakom. Enligt polisen handlar det om kringresande EU-medborgare. Utmärkande för tillvägagångssättet är att insamlarna ofta bär med sig papper med handikappsymboler och svenska flaggor, samt att de ber om pengar på plats.

Kontrollera 90-konto

En del utger sig också för att vara döva, och Sveriges dövas riksförbund har flera gånger varnat för den återkommande bluffen. Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) rekommenderar alla som vill skänka pengar att kontrollera huruvida insamlingen har 90-konto innan man öppnar plånboken.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons