Annons
Nyheter

Raggare försvarar sin sydstatsflagga

Står sydstatsflaggan för förtryck eller frihet? Under våren har den satt känslor i brand i USA och nu hettar det till också kring svenska raggares flaggviftande.(TT)
Publicerad 11 juli 2015

Så sent som i fredags halades sydstatsflaggan i delstaten South Carolina i USA efter het debatt om flaggans symbolvärde och dess koppling till slaveriet. I Sverige har diskussionen inte varit så intensiv, men i samband med bilträffen Power Big Meet i Västerås restes krav på att raggarna ska sluta använda sydstatsflaggan.

Men för raggarna symboliserar den frihet mot överheten, inte rasism. Sydstatsflaggan är en markering mot "Stockholms eviga förtryck" och landbygdens kamp mot storstaden, skrev raggaren Hubert Karlsson på SVT opinion.

Annons

En rebellisk symbol

Anders Mähl, ordförande för klubben Tumba Southern Streeters i Södertälje, förklarar raggarnas förkärlek för flaggan. Precis som sydstaterna gjorde uppror mot nordstaternas överhet i USA, så vill raggarna visa att de gör som de vill.

””

Missbruk av historien

Historieprofessorn Dick Harrisson påpekar att sydstatsflaggan inte användes av sydstaterna i sig utan av enskilda arméer under amerikanska inbördeskriget. Först under 1900-talet blev den populär av nostalgiska och patriotiska skäl och under andra världskriget använde en del amerikanska regementen från sydstaterna flaggan. Den har också funnits med i flera delstaters flaggor.

Under senare årtionden har grupper i USA som idealiserar den gamla amerikanska södern gjort sydstatsflaggan till sin.

””

Han jämför sydstatsflaggans öde med hakkorsets och påminner om svenska högerextremisters försök att lägga beslag på symboler, som den svenska flaggan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons