Annons
Nyheter

Räkna med tidiga bisvärmar

Den massiva, tidiga blomningen i naturen gör att vi kan förvänta oss tidigare bisvärmning än vanligt. Men den som stöter på en bisvärm behöver inte bli orolig. - Nej, det finns absolut ingen risk. De är bara intresserade av att skydda sin drottning.(TT)
Publicerad 2 juni 2018
””

Bin svärmar om det blir för trångt i kupan.

””

Letar boplats

Annons

Till slut tar den gamla drottningen med sig ungefär hälften av bina för att leta efter en ny boplats. Svärmen slår sig oftast ner i ett träd eller en buske och skickar sedan ut spanare, som har i uppdrag att hitta ett bra ställe att flytta in i, till exempel håligheter i träd. Det bisamhälle som är kvar matar upp nya ungdrottningar, som sedan får slåss om vem som ska bli den nya drottningen.

””

Men biodlare kan förhindra svärmning genom att själva dela samhället när det börjar bli för stort, under kontrollerade former.

””

Kontakta svärmjour

Om en bisvärm landar i din närhet är bästa tipset att kontakta Biodlarnas svärmjour, tipsar han. Svärmen kommer troligen från en biodlare i närheten, som i så fall kan komma och hämta den.

Om bisvärmen har hunnit slå sig ner permanent, exempelvis i en husvägg, är det inte lika lätt att hämta den och ibland slutar det med att husägaren får ta hjälp av ett saneringsföretag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons