Annons
Nyheter

Rätta kortet räddar sjuklingen

Skidåkaren som bryter benet i Alperna, badaren som skär sig på stranden på Gran Canaria, vandraren som drabbas av hjärtinfarkt i Pyrenéerna - alla behöver de ett litet plastkort. Och kortet är gratis. Allt som krävs är några klick på datorn.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Med det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet, har man rätt till akutvård på utlandssemestern - vård på samma villkor och till samma pris som landets invånare.

Kortet, som utfärdas av Försäkringskassan, gäller vid tillfällig vistelse i de 28 EU-länderna plus Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Det ger rätt till så kallad nödvändig vård vid sjukhus och mottagningar som är knutna till landets allmänna sjukvårdssystem.

Annons

Försäkringskassan påminner om att man har samma rätt till vård utan EU-kortet. Men då får man begära ersättning i efterhand.

””

Det brukar ta ungefär tio dagar att få kortet, som beställs på kassans sajt. Måste man resa utan är det ingen alltså ingen katastrof.

””

Det finns också en telefonapp ("Europeiska sjukförsäkringskortet") där man kan söka ytterligare information om vård i olika länder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons