Annons
Nyheter

Regeringen "justerar" politiken

Mer pengar till välfärd, bidrag, a-kassa och investeringar - och högre skatter. Med de skillnaderna jämfört med Alliansens budget vill regeringen ange en ny ideologisk riktning. Normalt innehåller regeringens så kallade ändringsbudget, som kommer på onsdagen, smärre justeringar av gällande budget.(TT)
Publicerad 14 april 2015

Normalt innehåller regeringens så kallade ändringsbudget, som kommer på onsdagen, smärre justeringar av gällande budget. I år är det annorlunda, eftersom regeringen ska "justera" Alliansens budget, som nu gäller.

””

Han pekar på att S är i stort behov av välfärdsreformer. Höjd a-kassa, ökad äldrevårdsbemanning och slopad bortre gräns i sjukförsäkringen blir därför viktiga.

””
Annons

Stora flaggskeppet

Regeringen säger att huvudfokus fortfarande är jobben. Och fler av dem ska det bli genom en miljardsatsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen, vilket också förväntas öka kvaliteten i välfärden. Satsningar på järnvägsunderhållet beräknas också ge fler arbeten liksom byggstimulanser som aviserats till höstbudgeten. Förhoppningen är väl att ett par hundra miljoner kronor i näringspolitiska insatser också ska ge fler arbeten.

Regeringens stora flaggskepp, 90-dagarsgarantin för unga, som ursprungligen skulle ge cirka 30 000 nya jobb, har ännu inte hissat seglen. För innevarande år anslås drygt en halv miljard kronor till 590 ungdomar i traineejobb och 3 000 på utbildningskontrakt.

Riktigt lika stor uppmärksamhet som järnvägsunderhåll, bostadsbyggande och traineejobb har regeringens miljardsatsning på höjd a-kassa inte fått. I år kostar det nästan 1 miljard för att höja taket till 25 000 kronor.Tre gånger så mycket nästa år.

Höjda skatter

På bidragssidan höjs underhållsstödet med 300 kronor i månaden.

Andra skillnader är mer pengar till naturvård och lokalt klimatinvesteringsstöd. Skolsatsningarna skiljer sig däremot inte nämnvärt i nivå.

Desto större blir skillnaderna när man kommer till finansieringen av regeringens politik. Den största förändringen handlar om slopad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för unga. Redan för innevarande år väntas det ge 5,5 miljarder kronor.

Höjd skatt på kärnkraft, naturgas och bekämpningsmedel är andra förslag, liksom slopat rut-avdrag för läxhjälp.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons