Annons
Nyheter

Prao kan bli obligatoriskt på högstadiet

Regeringen föreslår att obligatorisk prao ska återinföras i grundskolan. Alla elever i åttan eller nian ska få pröva på arbetslivet i minst åtta-tio dagar. Sedan obligatorisk prao avskaffades 1994 finns inga gemensamma bestämmelser och antalet prao-dagar har minskat kraftigt.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Sedan obligatorisk prao avskaffades 1994 finns inga gemensamma bestämmelser och antalet prao-dagar har minskat kraftigt. Uppemot 20 procent av skolornas huvudmän (kommuner eller friskolor) har ingen prao alls i dag.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är det många elever som inte har någon klar bild av framtiden, av arbetsmarknaden och vilka jobb som finns.

Annons

Regeringen föreslår därför att det ska bli obligatoriskt med prao i grundskolan och specialskolan. Alla högstadieelever ska få möjlighet att prova på ett yrke och få konkreta erfarenheter av arbetslivet. Att göra det på högstadiet kan vara ett stöd inför kommande val av gymnasieutbildning och yrkesval.

””

Inom kort kommer regeringen att lägga fram förslagen i en lagrådsremiss. Tanken är att obligatorisk prao ska kunna införas från den 1 juli 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons