Annons
Nyheter

Rekordhög luftfuktighet i hettan

Klibbig och dämpad i värmen? Inte så konstigt. Luftfuktigheten är på flera håll nära rekordnivåer. - Vi har riktigt varm och fuktig luft i landet just nu, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI. Den torra extremhettan har de senaste dagarna övergått i tropisk värme.(TT)
Publicerad 1 augusti 2018

Den torra extremhettan har de senaste dagarna övergått i tropisk värme.

Även om det nu inte är riktigt lika varmt som tidigare i veckan gör den höga relativa luftfuktigheten att det känns varmare, klistrigt och kvalmigt. Svett avdunstar inte och i kombination med de höga temperaturerna är det svårt att kyla ned sig.

””
Annons

Nosar på rekord

Den så kallade daggpunkten - den temperatur som krävs för att fukten i luften ska avdunsta och bilda dimma - har varit ovanligt hög de senaste dagarna. I Stockholmstrakten och längs stora delar av ostkusten har daggpunktstemperaturen legat på runt 20 grader, vilket är väldigt högt för Sverige.

Här och var nosar luftfuktigheten rent av på rekorden. Den högsta daggpunkten som rapporterats i Sverige är 23,8 grader på Fårö 1994 och i Hällum 1997.

””

En väderstation på Storön i Kalix noterade under tisdagen en daggpunkt på 24 grader, men enligt SMHI finns tecken på att det är en felmätning.

Svalare luft

När det gäller vädret i övrigt rör sig en kallfront långsamt österut över stora delar av landet. Lokalt kan det uppstå kraftiga åskoväder.

””

I helgen drar ett lågtryck upp över Bottenviken och in över norra Norrland, för att sedan sprida sig söderut mot Svealand med regnskurar. Nästa vecka kan det bli nederbörd på vissa håll samtidigt som temperaturerna sjunker ytterligare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons