Annons
Nyheter

Rekordmånga antagna till polisutbildningen

I dagarna får 791 personer besked om att de antagits till polisutbildningen som startar i augusti. Det är rekordmånga. Men frågan är hur många som kan förmås att verkligen sätta sig i skolbänken - och att sitta kvar utan att hoppa av.(TT)
Publicerad 1 juni 2018
””

Det var också rekordmånga som sökte utbildningen som startar i augusti - 9 594 personer - och som kallades till prövning (4 565).

Den politiska debatten har varit starkt fokuserad på brott och straff och på rättsväsendet i stort. Partierna har tävlat i hur många fler poliser de lovat och dagens S-MP-regering planerar för att det 2024 ska finnas ytterligare 10 000 medarbetare i polisen. Cirka 3 000 ska vara civilanställda och resten poliser.

Annons

Myndigheten har föreslagit att ytterligare ett lärosäte ska bildas. Detta bland annat för att uppåt 22 000 personer måste in i rekrytering för att kompensera för pensioneringar och personer som slutar av andra anledningar.

Problem med avhopp

Ett problem har varit avhopp redan under rekryteringen och utbildningen. 624 personer erbjöds utbildningsplats i omgången som startade i januari i år, men efter tre veckor fanns 541 personer kvar i utbildning.

På bara två-tre år har nu polisutbildningen gått från 300 platser till 800, vilket i sig är en stor administrativ apparat.

TT: Varför har ni inte antagit 800 personer nu?

””

Hon säger att myndigheten arbetar för att motivera både sökande och antagna. De som kallats till tester får ett brev, ett nummer av tidningen Svensk Polis och sms för att peppa dem att dyka upp.

Inga sänkta krav

Också för att motivera de uttagna sätts åtgärder in:

””

Hon tror även att ökat fokus på arbetsmiljöfrågor samt det nyligen slutna löneavtalet kan öka attraktiviteten i yrket och viljan att stanna i det.

Ökningen av antalet utbildade har inte gjorts genom sänkta krav på de sökande, understryker Orhall.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons