Annons
Nyheter

S vill införa nationellt avhopparprogram

Socialdemokraterna fortsätter att prata trygghet i upptakten till höstens riksdagsval. Under måndagen presenterade partiet ett förslag om att införa ett nationellt avhopparprogram för att hjälpa kriminella tillbaka till samhället.(TT)
Publicerad 12 mars 2018

Socialdemokraterna vill under nästa mandatperiod lansera ett nationellt avhopparprogram för att hjälpa personer som vill ta sig ur kriminella miljöer. Flera svenska städer med kriminella miljöer saknar avhopparprogram, som i dag främst bedrivs i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

””

Vill visa vägen

Annons

Enligt Anders Ygeman, som leder en arbetsgrupp som tar fram förslag till socialdemokraternas valplattform, handlar förslaget om att visa människor i kriminella kretsar att det finns en väg tillbaka till samhället. Men att dessa i så fall måste göra ett tydligt val.

””

Utökat samarbete

Socialdemokraterna vill även utveckla samarbetet mellan kommunerna så att kriminella avhoppare som behöver omlokaliseras smidigare ska komma in i det sociala nätverket på sin nya ort. För att kommunerna ska beviljas stöd för att bedriva avhopparverksamhet kommer man därför kräva att de också ska vara beredda att ta emot avhoppare från andra kommuner.

””
””

I dagsläget rör det sig om uppskattningsvis 400-500 avhoppare som är i behov av olika skyddsåtgärder. Den senaste statistiken visar att omkring 56 procent av de kriminella som deltagit i avhopparprogrammen inte återgår till den kriminella världen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons