Annons
Nyheter

Fokus på välfärd när S startar valrörelse

Socialdemokraternas första stora vallöfte inför valet 2018 handlar om mer pengar till välfärden. Men de minst 20 miljarder kronor som utlovas kommer inte att räcka till några förbättringar, bara till att bibehålla dagens kvalitet.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Finansminister Magdalena Andersson fick rycka in när statsminister Stefan Löfven nobbade årets Almedalsvecka i Visby. De 1 600 åhörarna fick både höra om hennes demokratiaktivism i Östtyskland och pannkaksstekning i hemtjänsten. Men framför allt handlade hennes tal om välfärden och de stora behov som väntar i vård, skola och omsorg när befolkningen växer.

””
””

Vill göra mer

Annons

Tidigare på dagen hade finansministern presenterat det som lanseras som ett av Socialdemokraternas stora vallöften nästa år. Det innebär att de årliga statsbidragen till kommunerna ska ha ökat med minst 20 miljarder kronor år 2022. S säger dock inget om i vilken takt statsbidragen ska trappas upp till den nivån.

De utlovade pengarna motsvarar ungefär det som krävs för att upprätthålla dagens kvalitet på välfärden när befolkningen växer. Det räcker inte för att genomföra förbättringar.

””
””

Fler undersköterskor

Förra valets stora vallöfte - att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 - kan också få en skjuts av det nya löftet, enligt Andersson

””

Sveriges kommuner och landsting (SKL) välkomnar beskedet om att staten kommer att skjuta till pengar, vilket minskar trycket på kommunerna att höja skatten. Ordföranden Lena Micko (S) tycker att det är svårt att bedöma om pengarna räcker. Hon understryker att det är mer än pengar som kommer att behövas för att lösa välfärdens behov, kommuner och landsting behöver också effektivisera.

LO kräver mer

LO har krävt att regeringen ska göra stora välfärdssatsningar omgående. Så finansministerns besked är visserligen välkommet, men nästa mandatperiod är för sent och miljardlöftet borde vara större, anser LO-ledningen.

””
””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons