Annons
Nyheter

Så gasolgrillar du säkert i sommar

Vår och sommar är lika med grilltider, och de populära gasolgrillarna dras fram i solen. Men var försiktig - de kan innebära en brandrisk. - Folk har för lite respekt, säger Bo Andersson, brandingenjör på MSB.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Tidigt på lördagsmorgonen totalförstördes en villa i Nyköping i en brand efter att gasoltub exploderat. Det är ännu för tidigt att slå fast vad som orsakat explosionen.

Men Bo Andersson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar att bränder orsakade av gasoltuber inte är helt ovanliga.

””
Annons

Först och främst ska man se till att grillen är CE-märkt - alltså kontrollerad och godkänd av en oberoende part - och att gasoltuben förvaras intill grillen, inte i utrymmet under. Annars blir det svårt att stänga av gasen om något skulle inträffa.

Testa noga

Bo Andersson rekommenderar också att man testar grillen varje år innan man tar fram den för säsongen.

””

Helst ska dessa kontroller också göras inför varje användning.

””

Stäng av gasolen

Bo Andersson förklarar att läckande slangar och dåligt rengjorda grillar är de vanligaste brandorsakerna - gas, värme och fett är riskabel kombination. Det är också viktigt att tänka på att stänga av gasolen på rätt sätt efter avslutad grillning. Stäng inte av med kranarna som finns på grillen, utan på gasolbehållaren.

””

Man ska heller aldrig lämna grillen när man använder den - och alltid ha en handbrandsläckare till hands.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons