Annons
Nyheter

Så klarar du skolstarten

Sommarlovet och är snart slut och föräldrar landet runt bävar för att tvinga sina barn i säng tidigare. Men var lugn - barnen lider oftast inte. Och det finns sätt att underlätta övergången från somrig frihet till höstlig rutin, säger experter.(TT)
Publicerad 7 augusti 2015

Johanna Wahlberg, som tittar på när barnen Alice, 12 och Elias, 10, spelar basket i Rålambshovsparken i Stockholm, har en enkel lösning för att komma ifrån sommarlovsrutinerna. På sommaren lägger sig barnen vid 23, men när skolan börjar igen blir det läggdags vid 21.

””

Håkan och Sanna Ryderman som njuter av solen tillsammans med sonen Mio, 7, kämpar med att skapa rutiner även på sommaren.

Annons

Skapa rutiner

””

Vuxna ser ibland hösten som slutet på friheten för barnen, men det är ofta fel.

””

För mindre barn bör föräldrar även signalera att skolan är på gång genom att till exempel köpa en ny ryggsäck eller ta en cykeltur förbi skolan.

Uppe sent

På sommaren har många barn fått vara uppe längre än vanligt.

””

En del barn har fått vara upp hur länge de vill, men det avråder Anna Nygren bestämt ifrån.

””

Barnen kanske skriker och gråter för att de måste gå lägga sig, men innerst inne känner de att det är skönt att någon tar ansvar för dem, enligt Anna Nygren. Olika studier, senast från amerikanska barnläkarförbundet hävdar att skolan börjar för tidigt. Men till och med tonåringar kan börja relativt tidigt, bara de lägger sig i tid, enligt henne.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons