Annons
Nyheter

Så reser du gratis i Europa i sommar

18 år och sugen på att upptäcka Europa i sommar? Nu har du chansen att få resan betald genom att delta i en frågesport och lova att berätta om din resa i sociala medier. Tisdagen den 12 juni klockan 12.(TT)
Publicerad 10 juni 2018

Tisdagen den 12 juni klockan 12.00 öppnar ansökningen till projektet Discover EU som delar ut 15 000 gratis resekort inom EU till unionens 18-åringar.

Resekorten gäller i första hand på tåg men buss, färja och flyg kan bli aktuellt om ingen lämplig tågförbindelse finns tillgänglig.

Annons

Men det gäller att ha lite tur. De 15 000 reskorten ska fördelas mellan medlemsländerna enligt folkmängd vilket innebär omkring 300 platser att tampas om för svenska 18-åringar.

Vem kan söka?

För att kunna söka resekortet ska man var född mellan den 2 juli 1999 och den 1 juli 2000. Man måste vara medborgare i något av de 28 EU-länderna och planera att starta resan mellan den 9 juli och den 30 september 2018. Resan måste vara mellan en och 30 dagar och gå till minste ett och högst fyra EU-länder utanför det egna hemlandet.

När kan jag ansöka?

Ansökningsomgången inför sommaren pågår mellan den 12 juni klockan 12.00 och den 26 juni klockan 12.00.

Hur ansöker jag?

Ansökan görs på Europeiska ungdomsportalen (http://europa.eu/youth/discovereu-sv). Steg ett är att lämna personuppgifter och berätta om den resa du tänker göra. Sedan ska du göra en frågesport där fem frågor med koppling till Europaåret för kulturarv 2018 och olika EU-initiativ för unga. Du ska också svara på en utslagsfråga som används för att rangordna de sökande om korten inte räcker till alla som sökt.

Måste jag åka ensam?

Nix. Du kan välja att åka ensam eller i en grupp på högst fem personer. Om det handlar om flera som vill åka tillsammans ska man utse en gruppledare som fyller i ansökan, gör frågesporten och svarar på utslagsfrågan.

Vem bokar biljetterna?

Annons

Det fixar EU-kommissionen som har anlitat ett företag som bokar, köper och skickar biljetterna till dig.

Ingår boende?

Nej, så generöst är inte erbjudandet. Allt boende måste bokas och betalas av resenären själv.

Krävs det någon motprestation?

Det gör det. EU-kommissionen vill att du berättar om resan på Facebook, Twitter, Instagram eller andra sociala medier. Ett annat alternativ är att hålla en presentation om resan på sin skola eller i kommunen. Kommissionen uppmanar även resenärerna att gå med i den Facebookgrupp som skapats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons