Annons
Nyheter

Så ska medicinen bli mindre besk

Det ska gå att byta ut läkemedel som ligger utanför läkemedelsförmånerna till ett likvärdigt alternativ inom läkemedelsförmånerna. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. "Vi vill öka patientens möjlighet att byta ut sitt läkemedel mot ett som är likvärdigt men billigare.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

Det ska gå att byta ut läkemedel som ligger utanför läkemedelsförmånerna till ett likvärdigt alternativ inom läkemedelsförmånerna. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

"Vi vill öka patientens möjlighet att byta ut sitt läkemedel mot ett som är likvärdigt men billigare. Det kan minska kostnaderna när du ska köpa din medicin på apoteket", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Annons

"Det skulle göra att vissa patienter kan byta till billigare läkemedel mot till exempel högt blodtryck och hjärtsvikt, magsår samt depression", säger Strandhäll.

Ändringarna ska enligt förslaget träda i kraft den 2 juni 2020, förutom vissa delar som ska sjösättas den 1 oktober i år.

"Det är stora förändringar som både branschen och berörda myndigheter måste ges förutsättningar att ställa om till", heter det i pressmeddelandet från socialdepartementet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons