Annons
Nyheter

Återvändare kan bli is-rekryterare

Säpo och polisen behöver bli bättre på att dela med sig av information om återvändande jihadister. I dag känner kommunerna inte till dem, och missar både potentiella rekryterare och traumatiserade kvinnor och barn.(TT)
Publicerad 4 februari 2016

Risken är att återvändande krigare glorifieras när de kommer hem, och sätter igång att rekryterar andra, utan att kommunerna känner till det, varnar Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

””

Hittills har 126 personer återvänt till Sverige efter att ha varit anslutna till al-Qaidainspirerade grupper i Mellanöstern, rapporterar SR:s Ekot. Men kommunerna får ofta inte veta vilka de är och var det bor, enligt Sahlin.

Annons

Sekretess

Säpo och Polismyndigheten pekar på att det finns sekretessbegränsningar som gör att de ibland inte kan dela med sig av information. Polisen lyfter också fram att den nya polisorganisationen är ansträngd, enligt Ekot.

””

Kvinnor reser

Det har blivit mer vanligt förekommande att kvinnor åker till exempelvis Raqqa, ibland med barn.

När barn och kvinnor kommer hem är de inte sällan traumatiserade av våldtäkter, och av att ha bevittnat grovt våld och avrättningar. Då behöver de hjälp, som kommunerna inte kan ge om de inte känner till dem, menar Sahlin.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons