Annons
Nyheter

Sahlinaffären: Sorgligt, obegripligt

Tråkigt, sorgligt och obegripligt. Det är några av reaktionerna på ledarplats efter Mona Sahlins avhopp efter Expressens avslöjande. Sydsvenskan, oberoende liberal, konstaterar att Mona Sahlin lagt krokben för sig själv.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

Sydsvenskan, oberoende liberal, konstaterar att Mona Sahlin lagt krokben för sig själv. "Det är beklagligt - och närmast obegripligt - men det går inte heller att släta över. Som person bär hon det förtroende som uppdraget som nationell samordnare kräver - hon måste gå att lita på, fullt ut", skriver tidningen.

Sahlin har gjort comeback tidigare, men den här gången har ledarskribenten svårt att tro på ytterligare en ledande roll:

Annons

"Ytterst handlar ju offentliga uppdrag om att kunna bygga och hantera förtroende."

Oerhört viktigt uppdrag

"Tråkigt på flera plan", tycker Örnsköldsviks Allehanda i en oberoende socialdemokratisk ledare. "Det är sorgligt att se en klok och erfaren politiker sabotera sin egen karriär och sitt rykte genom att fatta obegripligt korkade beslut - för andra gången i karriären till på köpet! Men ännu mer tråkigt är det för att uppdraget Sahlin haft de senaste åren är så oerhört viktigt för att klantas bort", skriver Susanne Sjöstedt.

DN, oberoende liberal, håller med om att det på många sätt är synd att Sahlin avgick, och skriver att det är något egendomligt och sorgligt över hela historien.

"Att hon så raskt avgick tyder på att undanflykterna tog slut.

Viktigt att lära

Svenska Dagbladet, obunden moderat, ser också en risk att diskussionen om Sahlins eftermäle reduceras till "enbart vandel".

"Moralfrågor berör. Men ännu viktigare är nu faktiskt att förstå vad hon har uträttat i ämbetet, både styrkor och svagheter, så att vi lär oss något.", skriver tidningens politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.

Expressens, den tidning som kom med avslöjandet som fick Sahlin på fall, liberala ledare konstaterar att Sahlin gjort ett viktigt arbete, som trots en del klavertramp samtidigt inte tvekat från att ta strid. "Mot de imamer som hon inte tycker tar tillräckligt tydligt avstånd från IS. Och mot kommuner som saknar handlingsplaner mot våldsbejakande extremism, allra tuffast har hon varit mot ledningen för den klassiska S-kommunen Malmö", skriver Patrik Kronqvist.

Problem för Löfven

Annons

Aftonbladets kolumnist och politiska kommentator Lena Mellin tror att den nya Sahlin-affären innebär problem för statsministern.

"För Stefan Löfven innebär den nya Sahlinaffären ytterligare sten på börda. Han har inte bara en MP-kris att hantera utan också en företrädare som S-ledare som är starkt ifrågasatt på moraliska grunder. Inte kul."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons