Annons
Nyheter

Säkerhet i fokus på helgens festivaler

Festivalbranschen skärper säkerheten efter de uppmärksammade våldtäkterna på Bråvallafestivalen. Speciella trygghetslinjer och kameraövervakning ska förhindra sexbrotten.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

I helgen beslutade Bråvallafestivalen att lägga ned sin verksamhet efter nya problem med misstänkta sexuella övergrepp, sedan fyra våldtäkter anmälts över helgen.

I morgon väntas 30 000 besökare till Borlänge för festivalen Peace & Love, som i fjol drabbades av en misstänkt våldtäkt, ett våldtäktsförsök och åtta sexuella ofredanden. I år har man extra personal på plats.

””
Annons

Trygghetslinje

Nytt för i år är även en speciell trygghetslinje dit utsatta kan ringa.

””

Förra året anmäldes en misstänkt en våldtäkt i publikhavet på festivalen, precis som på Bråvalla i år. Peace & Love kommer i år göra riskbedömningar, där mer folk kommer ha uppsikt över publikhavet vid de större konserterna.

Kameraövervakning

I Stockholm väntas 40 000 människor besöka gratisfestivalen Rockfesten i Kungsträdgården på fredag och lördag.

Festivalgeneralen Niclas Lagerstam är även arrangör för Putte i parken, som i fjol drabbades av 38 misstänkta övergrepp i Karlstad. I år filmas all publik från scenen.

””

I helgen arrangeras även bilfestivalerna Power Big Meet i Lidköping och Summer Meet i Västerås, där arrangörerna räknar med upp till 100 000 besökare. I helgen anmäldes tre misstänkta övergrepp i staden på Västerås cityfestival. Även på Summer Meet satsar man på en ny trygghetslinje.

””

På Cityfestivalen testade staden för första gången att använda sig av kameraövervakning, men i första hand för att se var det fanns trängsel. Samma teknik kommer användas på Summer Meet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons