Annons
Nyheter

Vilsen fågel får skjuts söderut

Den frusna rördrom som hittades utanför Luleå, långt norr om sin normala hemvist, får lift med en lastbil söderut i dag. Förhoppningsvis ska den vilsna besökaren så småningom kunna släppas fri på varmare breddgrader.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Gunnar Johansson hittade den sällsynta fågeln i sin trädgård några mil norr om Luleå på tisdagen.

Först trodde han att det kunde vara en katt, men efter att ha sett att det var en ovanlig fågel kontaktade han Susanne Backe på länsstyrelsen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Annons

Hon kunde efter att ha sett en bild fastställa att den oväntade gästen var en rördrom som oftast håller till betydligt längre söderut i Europa vid den här årstiden.

Det är första gången en rördrom har hittats så här långt norrut under vintern.

””

Fågeln fick tillfälligt boende i en hundbur hemma hos Gunnar Johansson men behövde komma ner till Stockholm för att tas om hand av Stockholm vildfågel rehab. Och nu ser det ut som att fågeln hittat någon att lifta med söderut, rapporterar P4 Norrbotten.

En lastbilschaufför tar i dag med sig rördrommen från Luleå till Gävle. I Gävle möter personal från Stockholm vildfågel rehab upp och kör den sista biten till Stockholm. Där kommer fågeln att undersökas, rehabiliteras och förhoppningsvis till slut släppas fri någonstans där den har sin naturliga hemvist.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons