Annons
Nyheter

Sämre impulskontroll vid hunger

Känner du att du fattar dåliga beslut när du är hungrig? Nu är det vetenskapligt bevisat att det är så, i alla fall för råttor. När du är hungrig produceras hormonet ghrelin i magsäcken.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

Känner du att du fattar dåliga beslut när du är hungrig? Nu är det vetenskapligt bevisat att det är så, i alla fall för råttor.

När du är hungrig produceras hormonet ghrelin i magsäcken. Forskare vid Göteborgs universitet har funnit att hormonet påverkar råttors beslutsförmåga och impulskontroll negativt.

Annons

"För första gången har vi kunnat visa att denna hormonökning, som ses före måltider eller vid fasta, påverkar hjärnan att handla impulsivt och också påverkar förmågan att fatta rationella beslut", säger Karolina Skibicka, docent och forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Råttorna tränades genom sockerbelöningar om de utförde en handling, som att trycka på en spak. De kunde också välja att vänta med att trycka för att senare få en större belöning. Råttor som injicerats med ghrelin valde oftare att trycka på spaken i stället för att vänta.

Därmed anser forskarna att råttor med hungerkänslor fattar sämre beslut och har sämre impulskontroll.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons