Annons
Nyheter

Satsning på centrum mot rasism

Regeringen vill sprida lyckade modeller för att minska rekryteringen av människor till rasistiska organisationer. I år avsätter regeringen 5 miljoner kronor till Göteborgs universitet för att möjliggöra ett nationellt kunskapscentrum för studier om rasism och våldsbejakande extremism, uppger TV4.(TT)
Publicerad 12 april 2015

Regeringen vill sprida lyckade modeller för att minska rekryteringen av människor till rasistiska organisationer. I år avsätter regeringen 5 miljoner kronor till Göteborgs universitet för att möjliggöra ett nationellt kunskapscentrum för studier om rasism och våldsbejakande extremism, uppger TV4.

Det nationella resurscentrumet ska bland annat sprida kunskap och metoder som utvecklats inom Toleransprojektet som tagits fram av Kungälvs kommun i samarbete med Göteborgs universitet. Projektet startade 1995 efter det uppmärksammade mordet på 14-årige pojken John Hron. Han misshandlades till döds av unga nazister i Kode i Kungälvs kommun.

Annons

"Rasismen har en lång och mörk historia i både Sverige och i övriga världen. Genom den här satsningen bygger vi upp samhällets gemensamma skydd mot de värderingar som delar upp människor i grupper och ställer oss mot varandra", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

Regeringen inrättar också ett forskningsprogram och ska utlysa medel för att främja forskning om rasism.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons