Nyheter

Schlaug: MP har begått fyra grova misstag

Miljöpartiet har begått fyra grovt strategiska misstag under sin tid i regeringen, skriver det tidigare språkröret Birger Schlaug på DN:s debattsida. Språkrören uppfattades som språkrör för Stefan Löfvens regering snarare än för MP, skriver han: "Rötterna till fredsrörelsen kapades helt.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Miljöpartiet har begått fyra grovt strategiska misstag under sin tid i regeringen, skriver det tidigare språkröret Birger Schlaug på DN:s debattsida.

Språkrören uppfattades som språkrör för Stefan Löfvens regering snarare än för MP, skriver han:

"Rötterna till fredsrörelsen kapades helt. Partiet blev ett parti bland de andra, ängsligt smygande omkring i det man väl ansett vara en lagom harmlös mitt."

Interna kritiker har utmålats som fiender och ledningen har onödigförklarat MP genom att insistera att Sverige under den rödgröna regeringen är bäst i världen i klimatfrågan, enligt Schlaug.

Samtidigt har den ideologiska debatten fått stå åt sidan, skriver han. Han vill att ledningen börjar suga åt sig av den näring som kommer från partiets rötter.

"Nu är det kanske dags för omstart av partiet. Dags för omsorg om medlemmar och sympatisörer som tappat lusten. Dags för opinionsbildning för grön ideologi. Grön ideologi är en käftsmäll på de system, strukturer och normer som de äldre partierna och SD står för", skriver Schlaug.

TT