Annons
Nyheter

SD-ledaren: Nu har ni förstört tillräckligt

SD-ledaren Jimmie Åkesson talade om SD:s vision om ett modernt folkhem i sitt Almedalstal. Han anklagade samtidigt "vänsterliberalerna" för att förstöra Sverige. - I vårt moderna folkhem är man välkommen att bo oavsett var i världen man har sin bakgrund.(TT)
Publicerad 7 juli 2017
””
””

Bland SD:s krav finns att skaffa sig en egen försörjning, att lära sig språket, att acceptera att både flickor och pojkar kan åka buss och bada tillsammans och att respektera att flickor får gifta sig med vem de vill.

Åkesson beskrev SD:s moderna folkhem som ett samhälle där brottslingarna sitter inlåsta, där flit, pliktkänsla och laganda belönas och där det inte finns kelgrisar eller styvbarn. Han nämnde också den förre socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson som lanserade begreppet folkhemmet under första halvan av förra seklet.

Annons

Gick till attack

SD-ledaren anklagade "vänsterliberalerna" för att montera ner den välfärd och sammanhållning som människor i Sverige byggt upp under generationer.

””

SD-ledaren kom in på situationen i vården och hävdade att där är "krisen nu total". Sverigedemokraterna ska nu, enligt Åkesson bli ett vårdparti "på riktigt" och utmana Socialdemokraterna om att ha den sjukvårdspolitik som väljarna har störst förtroende för.

Partiet lanserade ett par nya vårdförslag under fredagen som var SD:s dag i Almedalen. SD vill bland annat införa en patientansvarig läkare, en fast vårdkontakt. Den rättigheten finns redan på pappret, i den nya patientlagen, men SD vill göra det tydligare. Patienten ska ha möjlighet att lista sig hos en läkare i stället för hos en vårdcentral.

Anslår pengar

SD vill också ta bort det ofrivilliga skiftarbetet inom vården. Partiet vill anslå 400 miljoner för detta i sin höstbudget. SD kallar det stimulansbidrag som, till exempel, landsting ska kunna söka för att prova nya arbetstidsupplägg.

SD tror inte att det kommer att bli problem att täcka upp för kvällar och nätter, om det ska bli frivilligt att jobba skift eller ha delade turer.

””

Han betonar att det handlar om att få bort scheman där dag-, kvälls-, natt och helgjobb blandas. Förslaget ska bidra till att göra vårdyrkena mer attraktiva,

Under fredagen kunde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, inta sin plats i centrala Visby. Region Gotland har fått mycket kritik för att ha upplåtit mark till NMR. Åkesson kallar NMR för en terrororganisation som inte bör behandlas om vilken politisk organisation som helst.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons