Annons
Nyheter

Skåne kräver betalt för id-kontroll

Id-kontrollerna som infördes den 4 januari kostar Skånetrafiken 15 miljoner kronor i månaden. Nu kräver Region Skåne ett utökat ekonomiskt månadsstöd på samma belopp, annars får tåg- och bussåkare betala i form av höjda biljettpriser.(TT)
Publicerad 5 februari 2016

Skånetrafiken betalar i dag sex miljoner kronor i månaden för extra bemanning och informationsinsatser i samband med id-kontrollerna, enligt ett avtal med Trafikministeriet i Danmark. Dessutom kostar bortfallet av resenärer uppemot nio miljoner kronor per månad, skriver den skånska regionledningen till näringsdepartementet.

Att låta skånska pendlare och skattebetalare stå för de direkta kostnaderna för id-kontrollerna vore orimligt, eftersom det är en nationell angelägenhet, skriver regionledningen.

Annons

DSB uppskattar det danska tågbolagets månatliga kostnader för kontrollerna till 7,5-11,5 miljoner kronor - betydligt mindre än vad som sades när de infördes. Då räknade DSB med kostnader på en miljon om dagen.

””

Svenska SJ, som ställde in sina tåg mellan Malmö och Köpenhamn när kontrollerna infördes i början av januari, vill inte spekulera i vad det kostat bolaget i uteblivna intäkter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons