Annons
Nyheter

Skolstarten tuff för barnfamiljer

Nya skolkläder, skolmaterial och dyra fritidsintressen, efter en många gånger kostsam sommarsemester ska barnfamiljer lägga ut ännu mer pengar till skolstarten.(TT)
Publicerad 9 augusti 2018

Nu börjar den kanske tuffaste tiden näst efter julen för barnfamiljer. Kostnaderna vid terminsstart kan bli höga när såväl fritidsaktiviteter som nya kläder ska betalas.

””

I genomsnitt lägger en barnfamilj 1 200 kronor på kläder och saker per barn inför terminsstarten i augusti, enligt en ny undersökning från Sifo och Tradera. 62 procent av de tillfrågade känner dessutom en press över att behöva handla nytt till sitt barn.

Annons

Dessutom tillkommer ofta terminsavgifter för olika kurser. Föräldrar till barn som idrottar lägger till exempel ut i snitt 3 850 kronor per termin för barn mellan sex och tolv år enligt Centrum för idrottsforskning, CIF. Är barnet 13-18 år blir snittkostnaden 5 100 kronor per termin.

Planera i tid

Sharon Lavie, som är familjeekonom på Ikano Bank, håller med om att tiden före skolstart är tuff för många barnfamiljer.

””

Terminsavgifterna kan du till exempel alltid fråga om du får betala med flera inbetalningar. Ett annat tips är att gå igenom barnens kläder i samband med skolstart och rensa ut sådant som de vuxit ur för att sälja det på sociala medier, loppis, nätet eller liknande.

””

Lina-Marie Öhgren jobbar själv som butiksbiträde på Myrorna i Stockholm och säger att det är en stor hjälp för henne att handla second hand.

””
””

Köp inte allt på en gång

Ett annat tips, enligt Sharon Lavie, är att byta kläder med vänner. Sedan tycker hon att det är onödigt att köpa allt på en gång.

””

Dessutom behöver inte allting vara nytt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons