Annons
Nyheter

Skolverket kritiseras för trotsat uppdrag

Skolverket trotsade sitt uppdrag när nya, tydligare kursplaner skulle införas. Dessutom mörkades invändningar från lärare, hävdar två skoldebattörer. Men Skolverkets generaldirektör tillbakavisar anklagelserna.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

När Skolverket för mer än tio år sedan, och på dåvarande utbildningsminister Jan Björklunds (L) uppdrag, skulle ta fram tydligare kursplaner blev det ett misslyckande. En önskad betoning av faktakunskaper kom aldrig på pränt. Det hävdar skolexperten Per Kornhall och läraren och den liberale skoldebattören Isak Skogstad i en debattartikel i Dagens Nyheter. "Vi kan med hjälp av interna, tidigare opublicerade dokument visa hur tjänstemän på Skolverket aktivt förvanskade sitt uppdrag", skriver de.

Granskning

””
””
Annons

Skolverkets generaldirektör sedan ett år, Peter Fredriksson, tillbakavisar kritiken om vissa tjänstemäns styrning.

””

Tonades ned

Kornhall har kritiserat kursplanerna tidigare, debatten har tagit fart först nu denna vår. Men den hade kommit i gång tidigare om inte kritik från frustrerade lärare censurerats internt på Skolverket, säger han.

Även denna kritik tillbakavisas av Peter Fredriksson.

””

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är inne på samma spår och säger att det är just den kritiken som han har agerat på.

””

Fridolin drar slutsatsen att den förra regeringen inte var missnöjd med de kunskapskrav som togs fram i och med att de inte agerade.

””

Skrivs om

Att kursplanerna måste skrivas om, är dock något som både Skolverkets GD och Per Kornhall är överens om. Något är fel om lärarna inte förstår dem, säger Peter Fredriksson.

””

Men problemet är större än så, fortsätter han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons