Annons
Nyheter

Skydd mot benbrott för kortisonpatienter

Många äldre som får kortisonbehandling mot till exempel reumatism, drabbas också av benskörhet till följd av behandlingen. Det är därför vanligt med höftfrakturer. Men antal frakturer kan minskas med hjälp av läkemedelssubstansen alendronat, visar en studie vid Sahlgrenska akademin.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Många äldre som får kortisonbehandling mot till exempel reumatism, drabbas också av benskörhet till följd av behandlingen. Det är därför vanligt med höftfrakturer. Men antal frakturer kan minskas med hjälp av läkemedelssubstansen alendronat, visar en studie vid Sahlgrenska akademin.

I studien jämfördes två patientgrupper, om drygt 1 800 personer i varje grupp. I den grupp som fick alendronat i anslutning till sin kortisonbehandling sjönk risken för fraktur med 65 procent, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Annons

Studien visar också att bara var fjärde kortisonpatient behandlas med alendronat.

"Att det är så få som får den skyddande behandlingen beror ofta på okunskap och bristande rutiner i sjukvården", säger Mattias Lorentzon som är överläkare och professor i geriatrik, i pressmeddelandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons