Annons
Nyheter

Småpartier slåss på liv och död

Med ett halvår kvar till valet gör sig partierna redo för valkamp. Det är jämnt mellan blocken, och allt kan avgöras av slaget kring fyraprocentsspärren. Kristdemokraterna är vana vid att ligga under riksdagsspärren på fyra procent mellan valen.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Kristdemokraterna är vana vid att ligga under riksdagsspärren på fyra procent mellan valen. Men på senare tid har det också sett skakigt ut för Miljöpartiet och Liberalerna i olika mätningar.

””
””

Välfärd viktigast

Annons

Högst på väljarnas dagordning just nu står sjukvård och skola. Precis som det gjorde i mars 2014, före förra valet. Skillnaden nu är att frågor om sysselsättning, jobb och landets ekonomi hamnat i skymundan och att invandring, integration och lag och ordning i stället klättrat uppåt på listan över väljarnas viktigaste frågor.

Även partierna fokuserar på dessa frågor. Det var tydligt när exempelvis Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna presenterade sina valstrategier. Så händer inga omvälvande saker, så lär vi få höra mycket om detta fram till valet den 9 september.

””

Till exempel är Feministiskt initiativ beroende av att jämställdhetsfrågor diskuteras och MP vill gärna lyfta miljö- och klimatfrågor.

Mördande konkurrens

Konkurrensen är mördande och kan leda till desperata utspel för att få uppmärksamhet, troligen under det som kallas "lilla valrörelsen", mellan mitten av april och mitten av maj, tror Ekengren Oscarsson.

””
””

Under valår brukar vårens opinionsmätningar kunna ge en aning om hur valresultatet kan bli, säger statsvetarprofessorn. Men i år är det som sagt väldigt jämnt och flera osäkra faktorer. Läget gör det också svårt för hugade taktikröstare.

””

Sökes: stödröstare

Borgerliga väljare som kan tänka sig att stödrösta på KD vill veta att deras röst verkligen kommer att stärka Alliansen. Liberalerna har inga vana stödröstare, men ett sympatikapital av väljare som har röstat på partiet någon gång eller har det som reservalternativ.

För Miljöpartiet står hoppet om eventuella stödröster till väljare som tänkt rösta på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Många där har MP som sitt andrahandsval och partibyten är vanliga mellan partierna. Den dåliga nyheten för MP är att få är vana att stödrösta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons