Annons
Nyheter

Smöret räcker till julbaket - trots brist

Trenden med minskad mjölkproduktion har brutits, sedan ersättningen till bönderna höjts. Mejerierna tror sig kunna leverera tillräckligt med smör och grädde i julbakstider, trots att det fortfarande råder brist på de feta mejerivarorna. Mjölkproduktionen har minskat under de senaste tio åren.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Mjölkproduktionen har minskat under de senaste tio åren. Men sedan Arla ökat priset från bottennoteringen 2,32 kronor per liter i juni 2016 till dagens pris på 3,69 kr - det högsta på tio år - levererar nu Arlabönderna ungefär lika mycket som i fjol, enligt mejeriföretaget.

Det gör att risken för att efterfrågade feta mejeriprodukter som smör och grädde ska ta slut i butikshyllorna inför jul minskar. Drygt 20 procent av företagets totala försäljning av smör och grädde sker under november-december.

Annons

Några kan bli utan

””
””

För att säkra trycket från dagligvaruhandeln har mejeriet till exempel slutat leverera svensk grädde till glassleverantörer.

En liknande brist på grädde och smör finns i hela Europa vilket har påverkat världsmarknadspriset och Europapriset på smör, och gjort att priset gått upp väldigt kraftigt.

"Avspeglas i priset"

Skånemejerier har också ökat ersättningen till producenterna, och föreningen ser ingen minskning av mjölken. Trots det räcker det inte.

””

Även Norrmejerier har stegvis ökat ersättningen till mjölkbönderna, med totalt 60 öre per liter under 2017. Mejeriet producerar inte vanligt smör, utan enbart ekologiskt som det är stor efterfrågan på.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons