Annons
Nyheter

Snart dags för solförmörkelse

Har du ledsnat på solen? Då kan du kanske glädja dig åt att det blir solförmörkelse i större delen av Sverige på lördag. Den som vill kunna avnjuta förmörkelsen på riktigt gör dock bäst i att ta sig till Kiruna, där fenomenet syns som tydligast.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

En av dem som kommer att befinna sig på plats för att se den partiella solförmörkelsen är amerikanske Jay Pasachoff, astronomiprofessor och expert på solförmörkelser.

””

I Kiruna täcks solen till cirka 25 procent av månen på lördag, längre söderut blir det betydligt mindre än så. I exempelvis Stockholm handlar det om blott 5 procent, vilket innebär att det blir svårt att märka någon riktig skillnad.

Annons

Jay Pasachoff har med sig utrustning i form av filter som gör det möjligt för honom att studera solen utan att riskera några skador på ögonen och han kommer även att dela ut enklare utrustning som gör att det går att titta på solfenomenet. Men om man inte har tillgång till några redskap som är speciellt utformade för sammanhanget kan man lätt tillverka enklare varianter på egen hand, tipsar Pasachoff.

Det går exempelvis att ta en kartongskiva och göra ett hål på några millimeter i mitten och vända sig med ryggen mot solen medan man räcker ut armen med skivan i handen och riktar den mot ytterligare en bit kartongpapper.

””

Lördagens solförmörkelse blir den 69:e i ordningen för Jay Pasachoff.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons