Annons
Nyheter

Söker resning för 29 år gammalt mord

Som 15-åring erkände han mordet på sin styvmamma. Nu tar Samir Sabri, 44, tillbaka erkännandet - och söker resning i det 29 år gamla mordärendet. I stället pekar han ut sin pappa som mördaren. - Jag tog på mig det för att rädda min bror och mig själv, säger Samir Sabri.(TT)
Publicerad 12 juli 2015

På morgonen den 21 maj 1986 ringer 15-årige Samir Sabri till larmcentralen. Han sitter vid telefonbordet i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. I sovrummet ligger hans styvmamma död. Han säger:

””

I förhör uppger 15-åringen att han en timme före larmsamtalet, när hans pappa och tolvårige lillebror gått till skolan, dödat styvmamman med 8-9 knivhugg efter bråk om en motorcykel.

Annons

Historien ifrågasätts inte. Samir Sabri åtalas och döms för mord.

Lämnar resningsansökan

Nu, 29 år senare, överklagar han domen. Han uppger att erkännandet var falskt - att han i själva verket blev vittne till hur hans pappa mördade styvmamman.

Advokat Sargon De Basso har gått igenom ärendet, som under våren även granskats i Aftonbladets podcast "Fallet", och lämnar i dagarna in en resningsansökan till Svea hovrätt.

””

Under sitt liv var pappan gift fyra gånger. De tre fruar som lever vittnar nu om hur han hotat att döda dem och två av dem säger att han erkände mordet.

Tog tillbaka erkännande

Redan 1988 tog Samir Sabri tillbaka erkännandet. Utredningen öppnades på nytt, men lades ner igen. Samma år släpptes han - och tvingades flytta hem till pappan.

””

Mordnatten är suddig, men delar minns han mycket klart. Han berättar hur hans lillebror väckte honom mitt i natten.

””
””

Polisens utredare Sune Klernäs, i dag pensionerad, minns fallet väl och tycker att det vore bra om det prövades på nytt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons