Annons
Nyheter

Sökes: ovanliga svenska djurarter

Det är svårt för myndigheter och forskare att hålla koll på alla djur som simmar omkring i hav och sjöar. Därför uppmanas nu allmänheten att rapportera in ovanliga arter via en ny hemsida. - Vi behöver hjälp med att kartlägga hur vår miljö förändras, säger forskaren Matz Berggren.(TT)
Publicerad 5 juli 2015

När främmande vattenlevande djur etablerar sig i svenska sjöar och hav riskerar de att tränga undan andra arter. Ett exempel är blåskrabban, som spridits till Europa genom sjöfart från Asien, och gärna kalasar på tidigare fredad fiskrom.

Klimatförändringarna, som leder till stigande vattentemperaturer, bidrar även till nya arter från näraliggande sydliga breddgrader.

Annons

Hjälp från allmänheten

Men forskare och myndigheter har ingen chans att på egen hand kartlägga samtliga vattenmiljöer. Med hjälp av allmänheten hoppas man däremot kunna få en mer heltäckande lägesbild. Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans med Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Värmland utvecklat en hemsida där den som får syn på en ovanlig art enkelt ska kunna gå in och rapportera fyndet.

””

Webbtjänsten, som kallas "Rappen", blir tillgänglig från och med måndag och är anpassad både för smartphone och för dator. Tanken är att användarna, exempelvis en fiskare som får upp oväntad bifångst, ska skicka in bilder på sina fynd.

Udda och sällsynta

Bilderna analyseras sedan av experter och rapporten förs in i databasen om det rör sig om en intressant varelse.

””

Den som av misstag tror sig ha funnit något speciellt kommer att få svar med en upplysning om vad det egentligen rör sig om för art.

Projektet drivs i en första testomgång fram till årsskiftet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons